Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania powstał w 2007 roku z inicjatywy Komisarza Unii Europejskiej i organizacji zrzeszającej szefów kuchni. Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety. Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku. Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresja).
Podczas tego dnia (8 listopada) uczniowie klasy 1b zjedli przygotowane samodzielnie: kanapki, szaszłyki, sałatki oraz wyciskali świeże soki owocowo-warzywne. Rozmawialiśmy o zdrowych nawykach żywieniowych. Było bardzo kolorowo, a przede wszystkim zdrowo!